توپ های قرمز روی خطوط فشار قوی چکار می کنند؟

توپ های قرمز روی خطوط فشار قوی چکار می کنند؟

توپ های قرمز روی خطوط فشار قوی چکار می کنند؟ توپ های قرمز روی خطوط فشار قوی چکار می کنند؟ maxresdefault 300x250

اصلی ترین وظیفه توپ های قرمز روی دکل برق چیست؟ قبل از پاسخ به این سوال اجازه دهید بیشتر با ساختار آن آشنا شویم؛ این توپ ها جنسشان از پلاستیک مقاوم، آلومینیوم و یا در سطح حرفه ای تر فایبر گلس بوده که با رزین پلی استر  نیز روکش شده است.

اصلی ترین وظیفه توپ های قرمز روی دکل برق چیست؟

قبل از پاسخ به این سوال اجازه دهید بیشتر با ساختار آن آشنا شویم؛

این توپ ها جنسشان از پلاستیک مقاوم، آلومینیوم و یا در سطح حرفه ای تر فایبر گلس بوده که با رزین پلی استر  نیز روکش شده است، علت بزرگ به نظر رسیدن آنها نیز به دلیل جسه بزرگ آنهاست! که قطری معادل ۶۰ تا ۸۰ سانتی متر دارند.

این توپ ها با نام های Warning Ball و یا Aerial Marker Ball نیز شناخته می شوند، رنگ بیرونی آنها نیز عمدتا قرمز، نارنجی و سیاه ترکیبی می باشد که دلیل انتخاب این رنگ ها هم استاندارد های اخطاری می باشد که در آزمایشات انجام شده تایید شده است چشم انسان به این رنگ ها بیشتر واکنش می دهد(به زبان ساده تر بیشتر جلب توجه می کند).

ساختار این توپ ها عمدتا به دو شکل تو خالی و تو پر می باشد که بسته به نوع استفاده فرق می کند، در اسپن های بلند(خطوط بلند) از مدل توپر استفاده می شود که در درون خود سیستمی متشکل از فنر دارد و وظیفه آن میرا(خاموش) کردن نوسانات لرزشی می باشد، نوع توخالی نیز برای اسپن های کوتاه تر و با اولویت کمتر استفاده می شود.

این توپ های به دلیل استفاده در محیط باز باید ویژگی هایی مانند؛ وزن کم، طول عمر بالا، مقاومت در برابر رنگ پریدگی، باران، حرارت، ارتعاشات و … را داشته باشند.

توپ های قرمز روی خطوط فشار قوی چکار می کنند؟ توپ های قرمز روی خطوط فشار قوی چکار می کنند؟ img 0149 1 orig

حال بیایید پاسخ سوال اول را که در مورد دلایل استفاده کردن بود را از دو منظر بررسی نماییم؛

سناریوی اول:

۱- مسلما یکی از کارکردهای مهم این توپ ها آلارم – اخطار  می باشد که با توجه به رنگ خاص خود می تواند برای تمام پرندهایی که در ارتفاع کم پرواز می کنند مانند بالگردها، گلایدرها و … مفید باشد.

۲- سیم برق یا خطوط فشار قوی به شدت تحت گرما و سرما تغییر شکل می دهند و ممکن است شکم سیم یک متر و یا بیشتر به سطح زمین نزدیک شود و از آنجایی که خطوط تقریبا در دید کم نامرئی هستند پس در مکان هایی که در زیر آنها رفت و آمد هست باید مشخص و قابل دیدن باشند.

ارتعاش خارجی چیست؟

با حضور نیروی خارجی یا محرک مجموع ارتعاش انجام میگیرد و فرکانس ارتعاشی با فرکانس عامل خارجی برابر خواهد بود.

در ذهن داشته باشید اگر فرکانس عامل خارجی با فرکانس طبیعی برابری کند حالت تشدید روزونانس اتفاق می افتد. (مثال: اگر در داخل خودروی پیکان نشسته باشین در سرعت ۸۰ ماشین شروع به لرزیدن میکنه اگر سرعت رو کاهش یا افزایش دهیم این لرزش خود به خود از بین میرود.)

چگونه این ارتعاش به وجود می آید؟

سیم استوانه ای را در نظر بگیرید حال جریان حول یک استوانه را تجسم کنید اگر جریان سیال (هوا) افزایش یابد نقطه جدایش در این سیم ایجاد خواهد شد که این جریان های گردابی ایجاد شده پشت سر سیم باعث ارتعاش سیم خواهند شد اگر این ارتعاش از بین نرود در صورت سستی، دکلهارو از جای خودش در میاره یا اینکه کابل رو پاره میکنه (در ضمن این پدیده در فرکانس خاصی نسبت به سیم ایجاد میشه(اگر فرکانس عامل خارجی با فرکانس طبیعی برابری کند).

بنابراین برای تغییر فرکانس همسانی(رزونانس) برای جلوگیری از پارگی سیم از این گوی ها استفاده میشود.

سناریوی دوم:

دلیل مهم دیگری نیز هست که بیشتر توجیح اقتصادی دارد و بنده حس میکنم دلیل اصلی، سناریوی دوم بوده و مزایای سناریوی اول نیز حاصل شده است.

یکی از معایب بزرگراه ها(این توپ ها بیشتر بروی جاده های عریض نصب می شوند) عرض زیاد آنهاست از طرفی در نصب دکل نمی توان زیاد به حریم جاده نزدیک شد چرا که ممکن است در آینده بخواهند جاده را پهن تر کنند و یا در احتمال کمتر خودرویی با طی اندکی مسیری به صورت اشتباه به دکل برخورد کند و آسیب جدی به سیستم انتقال وارد نماید، به همین دلیل باید از اسپن بسیار بلندی(نسبت به سایر اسپن ها) استفاده کنیم که این خود کلی مشکل مکانیکی به بار می آورد.

در اسپن های بلند با اندک بادی شاهد بازی کردن شدید سیم ها و امکان رخداد بدترین نوع اتصال کوتاه از نوع ۳ فاز هستیم از طرفی به دلیل افتادگی شکم سیم و عبور وسایل حمل و نقل سنگین در زیر سیم همواره شاهد تنش های بادی هستیم پس باید به وسیله دستگاهی سیم را مهار کنیم، در سطح پیشرفته از توپ های توپر برای این امر استفاده می کنند و در جاهای نه چندان مهم از مدل توخالی که مسلما هزینه نگه داری به مراتب کمتر دارد استفده می شود.

دقت داشته باشید در اسپن های بلند سعی می شود سیم به شدت کشیده شود تا افتادگی شکم سیم در طول فصل ها به حداقل برسد، حال شما یک سیم تار را که به شدت کشیده است را در نظر بگیرید اگر به آن ضربه ای اندک وارد نماییم مدت زمان زیادی را نوسان خواهد کرد ولی اگر وزن سیم را به صورت نقطه ای افزایش دهیم و یک نامتقارنی ایجاد کنیم این نوسان با سرعت بیشتر خود را در موانع(توپ قرمز) تخلیه کرده و میرا می شود، در مکانیک این پدیده Aeolian Harp نام داشته و می تواند باعث پاریدگی سیم شود.

نظر دهید

پاسخ دهید

 آزمون تاپ
Logo
مقایسه موارد
  • کل (0)
مقایسه
0

مشاوره رایگان

آزمون کارشناسی رسمی نزدیکه!
برای مشاوره رایگان و عضویت در بزرگترین گروه کارشناسی رسمی فرم زیر را پر کنید.