
چیدمان و مطالعات فنی پله برقی
باید توجه داشت که چیدمان و نحوه قرار گرفتن پله برقی ها در ساختمان سهم بسیار مهمی در هدایت جریان و مسیر حرکت مسافرین به عهده دارد ،بطوریکه عملاً در ساختمان ها با نوع چیدمان پله برقی های می توان جریان حرکت مسافرین را هدایت نموده و به شکل دلخواه طراحی نموده .این نکته در ساختمان های تجاری ودرمیزان فروش واحدهای تجاری نقش کلیدی دارا می باشد.
انواع چیدمان پله برقی :
چیدمان پله برقی در چند طبقه به روش تکی
ساده ترین روش جابه جایی مسافر بین سه سطح متفاوت می باشد.در چیدمان تکی مسافرین باید برای رسیدن به پله برقی بعدی مسیر کوتاهی راطی نمایند .به لحاظ استراتژیک این مسیر کوتاه می توانداز طریق ایجاد انگیزه برای خریدار منجر به فروش بیشتر گردد.
چیدمان پله برقی در چند طبقه به روش تکی
این نوع آرایش بیشتر برای مکان هایی مناسب است که جریان حرکت افراد به یک سمت باشد .به عنوان مثال درمرکز تجاری حرکت مسافران به سمت بالا توسط پله برقی هایی که در یک سمت ساختمان هستند وحرکت مسافران به سمت پایین توسط پله برقی هایی که در سمت دیگر ساختمان هستند انجام می گیرد.
از آنجا که حرکت مسافرین درطول ساختمان دچار وقفه می شود،روی هم رفته زمان حرکت برای رسیدن به طبقات بالاتر افزایش می یابد.
پله برقی هایی آسان تر مورداستفاده مسافرین قرارمی گیرند که از نظر چیدمان بتوانند مسافررا با طی کوتاه ترین مسافت به پایین (مکان آغازین )برگردانند.
چیدمان پله برقی در چند طبقه به روش ضربدری
این چیدمان متوالی به مسافرین این امکان رامی دهد تا سریع ترین حرکت را بین دوطبقه یا بیشتر داشته باشند.در اینگونه پله برقی ها برای رسیدن به پله برقی بعدی ورفتن به طبقه بعدی باید مسافت محدودی توسط مسافر طی گردد،درنتیجه امکان بازدید مسافرین ازواحدهای تجاری قرارگرفته درمسیر را فراهم می نماید .این وضعیت به خصوص برای ساختمان های اداری ،خدماتی و فروشگاههای بزرگ مناسب می باشد. زیرا هم سرعت مناسب در جابجایی مسافرین تامین شده وهم گردش مسافرین درفضای تجاری صورت می گیرد.معمول نوع چیدمان به روش ضربدری می باشد.حرکت مسافرین به سمت بالا وپایین ازتراکم جمعیت در پاگرد پله برقی ها جلوگیری می نماید.
چیدمان پله برقی در چند طبقه به روش موازی
درصورتی که طراحی ساختمان اجازه دهد و فضای پاگرد کافی بین پله برقی ها در دو طبقه متوالی موجود باشد این نوع چیدمان سریعترین زمان رسیدن به طبقات بالاتر می باشد.معمولاًدر ساختمانهایی جابجایی حجم زیادی از مسافر در زمان مشخص موردنیاز است مانند فرودگاها ،ایستگاههای را آهن و …از این روش استفاده می شود.
به عنوان مثال درمتروهای روی سکوهای مسافرگیری باید در زمان کوتاهی تا قبل از رسیدن قطار بعدی ایستگاه از مسافرین خالی گردد.
لذا باید طراحی چیدمان وظرفیت پله برقی ها بگونه ای باشد که در کمتر از چند دقیقه کلیه مسافرین پیاده شده از قطار ایستگاه راترک نمایند.
مطالعه فنی پله برقی:
پله برقی ها بیشترین ظرفیت جا به جایی عمودی را در بین دستگاه های مشابه نظیر آسانسور دارا می باشند . استفاده از این وسیله در اماکن عمومی ، مترو ها و … عمومیت دارد.در اماکن عمومی می توان هدایت جمعیت را به سمت طبقات بالاتر با استراتژی خاصی به عهده پله برقی ها گذاشت . بسیاری از طبقات بالایی مراکز تجاری به دلیل عدم وجود پله برقی با تردد کمتری رو به رو هستند . امروزه به رغم قیمت اولیه بالای پله برقی ، حتی در مراکز تجاری دو طبقه نیز استفاده از پله برقی رایج می باشد .
با توجه به مقدمه فوق، می توان موارد زیر را نتیجه گیری کرد :
– استفاده از پله برقی به عنوان سریع ترین راه کار جهت جا به جایی افراد در بین دو سطح می باشد .
– مناسب ترین شیوه برای جا به جایی افراد حرکت پله برقی در یک جهت می باشد .
– پله برقی هایی آسان تر مورد استفاده قرار می گیرند که بتوانند مسافر را به مکان آغازین حرکت برگرداندند .
در ادامه به بیان چند نکته و اصطلاح مهم در پله برقی خواهیم پرداخت .
عرض پله برقی :
پله برقی ها معمولا در عرض های رایج ۶۰۰ میلیمتر ، ۸۰۰ میلیمتر و ۱۰۰۰ میلیمتر ساخته می شوند .لازم به ذکر است امکان ساخت پله برقی با عرض های ۴۰۰ میلیمتر و ۱۲۰۰ و ۱۴۰۰ میلیمتر در شرایط خاص نیز میسر می باشد .
در جدول زیر نسبت قرار گیری افراد بر روی پله برقی با توجه به عرض پله درج شده است .
شیب پله برقی :
زاویه بین مسیر حرکت پله برقی با راستای افق را شیب پله برقی می گویند . معمولا پله برقی ها دارای شیب ۳۰ درجه و ۳۵ درجه می باشند . لازم به ذکر است طراحی و ساخت پله برقی خارج از این شیب ها نیز امکان پذیر است .
طول افقی پله برقی با زاویه شیب ۳۵ درجه کمتر از طول افقی پله برقی با زاویه شیب ۳۰ درجه خواهد بود . طبق استاندارد EN – ۱۱۵ زاویه شیب پله برقی در صورتی که ارتفاع پله برقی کمتر از ۶ متر باشد نمی تواند کمتر از ۳۵ درجه در نظر گرفته شود . پله های افقی :
به تعداد پله هایی که به صورت افقی در قسمت پایینی و یا بالایی پله برقی قرار می گیرند ، پله های افقی یک پله برقی می گویند .
دلیل وجود چنین پله هایی جهت سهولت تردد افراد و مسطح شدن محل ورود و خروج می باشد. معمولا تعداد پله های افقی دو پله یا سه پله در نظر گرفته می شود . توصیه می شود در مکانهای پر تردد مانند ایستگاه های مترو از پله برقی با سه عدد پله افقی استفاده شود .
طبق استاندارد EN – ۱۱۵ ،در صورتی که زاویه شیب پله برقی ۳۰ درجه باشد می بایست از ۳ پله افقی یا بیشتر استفاده کرد .