
تجهیزات ابزاردقیق
ابزار دقیق تجهیزاتی هستند که بر حسب نوع کمیت مورد لزوم، واحد تحت کنترل ، اعم از فشار ، دما ، دبی ، سطح و … با توجه به شرایط و استانداردهای تعین شده ، انتخاب و بکار می گیرند. ابزار دقیق در واقع اساس یک سیستم کنترل و اتوماسیون را تشکیل میدهند و شامل ابزاری نظیر: انواع سنسور، انواع کنترل کننده، نشانگر، ترانسمیتر، ثبات یا رکوردر و… می باشند که مسئولیت اندازه گیری، انتقال، نمایش، ثبت و کنترل پارامترهای مهم فیزیکی را در فرآیند های صنعتی به شکل بسیار دقیقی بر عهده دارند.
انواع تجهیزات ابزار دقیق:
تجهیزات ابزار دقیق را میتوان به دو گونه دسته بندی کرد.
یکی از نظر نوع عملکرد این ابزار؛ برای مثال ابزاری که وظیفه کنترل دما یا فشار و رطوبت و یا سطح را بر عهده دارند به کنترلر معروف هستند و به همین ترتیب ابزار نمایش این مقادیر که به ایندیکیتور یا نمایشگر معروفند و ابزار انتقال اطلاعات مقادیر به صورت سیگنال های استاندارد که ترانسمیتر یا منتقل کننده نامیده می شوند .
ابزار دقیق را همچنین میتوان از نظر پارامتری که این ابزار بایستی عملیاتی بر روی آن انجام دهد دسته بندی کرد برای مثال بخشهای ابزار دقیق مربوط به دما نظیر کنترلر دما، ترانسمیتر دما و ترمومتر یا نمایشگر دما، ابزار اندازه گیری و کنترل دقیق فشار، فلومتر یا سنجش جریان سیالات و انتقال مقادیر فلو یا کنترل فلو، ابزار سطح سنجی یا اندازه گیری سطح مواد درون مخازن و کنترل دقیق آنها و ابزار سرعت سنجی، ابزار رطوبت سنجی و ….
قسمتهای تشکیل دهنده ابزاردقیق
ابزار دقیق از سه قسمت اساسی زیر تشکیل شده است که عبارتد از:
-
اندازگیری
-
کنترل
-
محرکها )ادوات خروجی(
این سه مجموعه در کنار یکدیگر مکمل یک سیستمی به نام سیستمهای کنترل اتوماتیک می باشند که این سیستم کنترل اتوماتیک وظیفه انجام کنترل فرایندی را در یک مجموعه عملیاتی بر عهده دارد .
۱. اندازه گیرها
قسمت اندازه گیر مقدار واقعی عنصر مورد نظر را اندازه گیری می کند. پارامترهای مختلفی در صنایع برای کنترل اندازه گیری می شود. مهمترین پارامترهایی که در صنعت برای کنترل اندازه گیری می شوند عبارتند از :
اندازه گیری فشار measurement of the pressure
اندازه گیری درجه حرارت measurement of the temperature
اندازه گیری جریانات سیالات measurement of the flow
اندازه گیری ارتفاع مایعات measurement of the level
۲.کنترل کننده ها
بخش دوم ابزار دقیق بخش کنترل می باشد در ابتدای شروع صنعت که کنترل بصورت امروزی نبود کنترل بوسیله عوامل انسانی انجام می شد سپس با پیشرفت علم سیستم کنترل اتوماتیک با بوجود آمدن ادوات نیوماتیکی (بادی) وارد مرحله جدیدی شد. بعد از مدتی با اختراع ترانزیستور استفاده از کارتهای الکترونیکی برای کنترل آغاز شد با بوجود آمدن این قطعات کنترلی استفاده از عوامل انسانی برای کنترل کمتر می شد. در ادامه پیشرفت علم کامپیوترهای صنعتی با نام plc وارد صنعت شدند بوسیله این plc ها واحدها به آسانی کنترل می شدند و تغییرات نیز به آسانی در واحدها انجام می گرفت.
امروزه کنترل کنندهای جدیدتری بنام سیستم کنترل کننده توزیع پذیر(DCS) و کنترل کننده های فازی (FCD) وظیفه کنترل را در واحدهای صنعتی بر عهده دارند.
۳.محرک ها (ادوات خروجی)
محرکها ادواتی هستند که سیگنال خروجی را از قسمت کنترل کننده می گیرد و متناسب با این سیگنالها عمل می کند. از عمده ادوات خروجی می توان به شیرهای کنترل و الکتروموتورها اشاره کرد. این ادوات با عملکرد خود باعث کنترل پارامترهای اندازه گیری شده در مقدار مطلوب و مورد نظر می شوند . این ادوات گستره تنوعی زیادی دارند.
مهندسی ابزار دقیق Instrumentation engineering علمی میان رشتهای است که با اندازه گیری کمیتهای فیزیکی فشار، دما، سطح مواد در مخارن و فلو و … و کنترل آنها سرو کار دارد. مهندسی ابزار دقیق به دلیل وجود سنسورهای الکتریکی با رشته مهندسی برق و الکترونیک ارتباط بسیار نزدیکی دارد.
این گرایش بطور گسترده به طراحی و کنترل سیستمهای صنعتی میپردازد. سنسورها، ترانسمیترها، دستگاه های اندازه گیری و کنترل کننده های نوین نقش بسیار پر اهمیتی در این گرایش دارند.
منابع مرتبط با ابزار دقیق:
فروشگاه اینترنتی آزمون تاپ با جمع آوری کلیه منابع و کتاب های مختلف در زمینه ابزار دقیق و اتوماسیون یک بانک کامل را در اختیار علاقمندان قرارداده است.
- جهت مشاهده کتاب های سرو SERVO اینجا را کلیک کنید
- جهت مشاهده کتاب های برق صنعتی ، اتوماسیون و ابزار دقیق اینجا را کلیک کنید
- جهت مشاهده کتاب های اتوماسیون اینجا را کلیک کنید
- جهت مشاهده کتاب های اندازه گیری و کالیبراسیون اینجا را کلیک کنید
- جهت مشاهده کتاب های اینورتر INVERTER اینجا را کلیک کنید
- جهت مشاهده کتاب های پی ال سی PLC اینجا را کلیک کنید
- جهت مشاهده کتاب های درایو ها اینجا را کلیک کنید
- جهت مشاهده کتاب های کنترل و ابزار دقیق اینجا را کلیک کنید
- جهت مشاهده کتاب های مونیتورینگ MONITORING اینجا را کلیک کنید
برخی از کتابهای ابزار دقیق موجود در سایت فروشگاه اینترنتی کتاب آزمون تاپ
اتوماسیون کنترل برق صنعتی ناظر
نویسنده: هندبوک مشترک مولر آلمان
مترجم: بهروز احمدی
کتاب فیلدباس کاربردی
نویسنده: مسعود احمدی باغ نی
کتاب مرجع کامل سیستم های اندازه گیری کنترل و ابزار دقیق کاردی
نویسندگان: مهیار مهدیزادهمقدم و مرتضی اردشیر لاریجانی و احمد اسفند مد
کتاب راهکارهای اشنایدر الکتریک در صنایع
نویسنده: شهروز حبیب بیگی
کتاب مرجع کاربردی plc جلد دوم simatic s7-300,400 (نرم افزار سیماتیک)
نویسنده: اکبر اویسی فر
کتاب روش های اندازه گیری جریان(فلوترانسمیترها)
نویسنده: عبدالامیر اسکندری سنجابی
کتاب مرجع کاربردی plc جلد اول simatic s7-300,400 (سخت افزار سیماتیک)
نویسنده: اکبر اویسی فر
کتاب مرجع کامل شمارنده های سرعت بالا LS(HSC)
نویسندگان: مصطفی رحمنی و حسین رحمانی
کتاب تکنولوژی فیلدباس و کاربردهای آن-قدیس-ماهر
نویسندگان: محمدرضا ماهر و احمد حیدریان
کتاب سیستم کنترل گسسته dcs(مرجع کاربردی dcs زیمنس)
نویسنده: میثم اسدی
کتاب ترانسمیتر فشار و کاربردهای ان در ابزار دقیق
نویسنده: عبدالکریم ماندگاری