
آموزش استفاده از کلید واژه های آزمون نظام مهندسی:
یکی از مهمترین دغدغههای فارغ التحصیلان رشتههای هفتگانه مهندسی (عمران، معماری، برق، مکانیک، نقشه برداری، شهرسازی و ترافیک) دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی جهت ورود به بازار حرفهای کار میباشد به همین منظور داوطلبان میبایست بعد از گذشت ۳ سال از اخذ مدرک لیسانس خود، در آزمونهای نظام مهندسی شرکت نمایند.
آزمونهای نظام مهندسی، گستردگی و تعدد منابع معرفی شده همچنین شاغل بودن اکثر داوطلبان و به تبع آن فرصت زمان کم برای مرور و مطالعه دروس، از جمله مهمترین مواردی است که باعث عدم موفقیت در آزمون نظام مهندسی میشود.
کمبود وقت برای پاسخگویی به سوالات در جلسه آزمون نظام مهندسی، از اصلیترین معضلات و دغدغههای داوطلبان این آزمونها میباشد.
آزمون نظام مهندسی بصورت جزوه باز و به اصطلاح open book برگزار میشود. نکته حائز اهمیت در این خصوص این است که داوطلبان میبایست از این امکان بهترین استفاده و بهره را ببرند و از طریق تمرین و کسب مهارت و همچنین داشتن استراتژیهای مشخص، زمان آزمون را مدیریت نمایند، در غیر اینصورت داوطلبان بیشتر وقت را صرف جستجو و پیدا کردن بند مربوط به سوال در کتب مختلف مینمایند و با توجه به منابع و مباحث متعدد این آزمونها، معمولا در پایان مدت آزمون، بسیاری از سوالات بی پاسخ میماند.
یکی از کتابهایی که با توجه به جزوه باز بودن آزمون نظام مهندسی نقش پررنگ و مهمی در جهت قبولی داوطلبان این آزمونها ایفا میکند کتابهای کلید واژه هستند.
لذا کتابهای کلید واژه چنانچه به درستی گردآوری و تدوین شده باشند، میتوانند به عنوان یک راه حل میانبر، کاربردی و بسیار مفید مورد استفاده قرار بگیرند.
کتاب کلید واژه مجموعهای از کلمات مهم و کلیدی هستند که از منابع معرفی شده آزمون نظام مهندسی به همراه آدرسهایشان استخراج شدهاند، این کلمات سر واژههایی از مطالب مهمی هستند که در آزمونهای ادوار گذشته مورد سوال قرار گرفتهاند و یا احتمال طرح شدن سوال در آزمونهای آتی از آنها زیاد است.
برای سهولت در استفاده و جستجوی سریعتر کلید واژهها، کلمات کلیدی طبق حروف الفبا مرتب شدهاند، داوطلبان با تشخیص درست کلمه کلیدی هر سوال میتوانند براحتی آن را در کتاب کلید واژه پیدا کنند و با مراجعه به آدرس ارائه شده، مطلب مربوط به کلمه کلیدی را پس از یافتن، مطالعه نمایند و تست مربوطه را در زمان بسیار کمی پاسخ دهند.
کتاب های کلید واژه چند درصد سوالات را پاسخ میدهند؟
نکته قابل توجه این است که باید از کتابهای کلید واژه انتظار معقولی داشت و به عنوان یک کتاب کمکی به آن نگاه کرد. لذا تصور اشتباهی است که بدون مطالعه، تمرین و کسب آمادگی و فقط صرف استفاده از کلید واژهها میشود در آزمون نظام مهندسی قبول شد. بنابراین توصیه میکنیم هرگز ادعاهای اینچنینی را باور نکنید.
با بررسی آزمونهای ادوار گذشته، بطور متوسط بین ۱۵ تا ۲۵ سوال (بطور مستقیم و تا ۴۰ سوال بصورت استنباطی) از کتابهای کلید واژه قابل پاسخگویی خواهند بود. منظور از استنباطی این است که در برخی سوالات کلمه کلیدی عینا در منابع نیست و طراح سوال از کلمات مشابه استفاده کرده است. بنابراین داوطلبان باید با تجربه و مهارتی که از طریق تمرین بدست آوردهاند، کلمه کلیدی را استنباط نمایند.
چه سوالاتی را میتوان از طریق کلید واژه پاسخ داد؟
همانطور که ذکر شد همه سوالات را از طریق کتابهای کلید واژه نمیتوان پاسخ داد بنابراین مهم هست که برای مدیریت زمان آزمون بدانیم سوالات نظام مهندسی از دیدگاه یافتن کلمه کلیدی به چند نوع تقسیم میشوند.
چه کلید واژههایی را بخریم؟ کلید واژه خوب چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
در آزمونهای نظام مهندسی (برای مثال آزمون عمران نظارت و اجرا) معمولا ۶۰ سوال طرح میشود و مدت زمان پاسخگویی ۱۵۰ دقیقه در نظر گرفته میشود. به عبارت دیگر بطور متوسط برای هر سوال دو دقیقه و سی ثانیه زمان در نظر گرفته شده است.
نکته بسیار مهم در آزمونهای نظام مهندسی که اکثر داوطلبان به آن توجه نمیکنند این است که تمامی سوالات ارزش یکسانی دارند یعنی پاسخ به یک سوال مشکل با پاسخ به یک سوال ساده ارزش و نمره همسان دارد، زمان پاسخگویی به سوالات نیز برابر است. درضمن همانطور که میدانید با کسب نمره ۵۰ از ۱۰۰ و به عبارت دیگر پاسخ درست به ۳۰ سوال از ۶۰ سوال (بدون در نظر گرفتن نمره منفی) در این آزمون موفق خواهید شد.
اساسا کلید واژهها برای تسریع در پاسخگویی به سوالات آزمونهای نظام مهندسی کاربرد دارند و درواقع باید زمان پاسخگویی به هر سوال را به حداقل برسانند در اینصورت داوطلبان میتوانند زمان بیشتری برای پاسخ به سوالات مشکلتر و سوالاتی که به تحلیل و تفکر بیشتری نیاز دارد ذخیره کنند.
بنابراین بطور کلی میتوان گفت کلید واژههایی خوب و مناسب هستند که بیشترین کلمات کلیدی سوالات را پوشش دهند و به شیوهای آدرسدهی کرده باشد که داوطلبان را سریعتر به منبع مورد نظر برساند.
شیوه آدرسدهی و همچنین نحوه جستجو در کلید واژه ها اهمیت بسیار زیادی دارد، توجه داشته باشید کلید واژهای را انتخاب کنید که در آدرسدهی علاوه بر معرفی منبع و صفحه به بند یا پاراگراف هم اشاره کرده باشد در غیر اینصورت مجبور خواهید بود برای یافتن کلمه کلیدی کل صفحه را مطالعه کنید که بسیار زمانبر خواهد بود درصورتیکه اگر بند، پاراگراف مشخص شده باشد خیلی سریعتر و راحتر کلمه کلیدی را پیدا خواهید کرد.
پوشش هرچه بیشتر کلمات کلیدی از مهمترین ویژگیهای یک کلید واژه خوب محسوب میشود. هرچه دایره لغات و کلمات کلیدی، کتاب کلید واژه بیشتر باشد سوالات بیشتری را پوشش میدهد. درضمن توجه داشته باشید از کلید واژهای استفاده کنید که کلیه منابع معرفی شده آزمون نظام مهندسی را شامل شود، یعنی علاوه بر مباحث مقررات ملی، راهنماهای مباحث و سایر منابع و آئین نامهها مثل راهنمای جوش، روشها و جزئیات اجرایی ساختمان، آییننامه ۲۸۰۰ زلزله، قانون کار، بیمه، قراردادها شرایط عمومی خصوصی پیمان و… را شامل شود.
نکته قابل توجه برای استفاده از کلید واژهها این است که حتی اگر بهترین کتاب کلید واژه را هم داشته باشید ولی مهارت استفاده از آن را نداشته باشید سر جلسه آزمون دچار سردرگمی خواهید شد و نتیجه معکوس خواهد داشت.
لذا توصیه میکنیم در موقع مرور و بررسی تستهای ادوار گذشته، جهت پاسخگویی به سوالات اولا زمانبندی داشته باشید و تمامی تلاش خود را بکار ببندید که هر سوال را در زمان خودش پاسخ دهید، همچنین تمرین کنید از سوالاتی که زمان بیشتری برای پاسخگویی لازم دارند یا تشخیص کلمه کلیدی آن دشوار است در دوره اول بررسی و پاسخگویی رد شوید و آن سوال را به مرور بعدی سوالات موکول نمایید (این مورد یکی از تکنیکهای تستزنی هست که در مقالات بعدی به تشریح و توضیح بیشتر آن خواهیم پرداخت)، دوما سعی کنید کلمه کلیدی سوال را تشخیص داده و با استفاده از کتاب کلید واژه تست مربوطه را پاسخ دهید. با این روش بمرور تشخیص کلمه کلیدی درست را یاد خواهید گرفت و حتی متوجه خواهید شد برای پاسخ به کدامیک از سوالات میتوان از کلید واژه استفاده کرد.
راهنمای استفاده از کلید واژگان در آزمون نظام مهندسی ساختمان
در جداول این بخش در ستون «مبحث/مرجع»، عنوان اختصاری مبحث مقررات ملی نظام مهندسی ساختمان یا مرجع موردنظر آمده که عنوان اختصاری و کامل آنها در جدول زیر معرفی شده است. در ستون «صفحه»، شماره صفحهای که واژه موردنظر در آن قرار دارد، آمده و در ستون «جزئیات»، سطر یا خط، پاراگراف، ماده، جدول و یا شکلی که واژه موردنظر در آن قرار دارد، ذکر شده است.
نکته 1: شماره صفحات نشریه 110 جلد اول به روش خاصی شمارهگذاری شده است که در پایین صفحات ابتدا اسم فصل و سپس شماره صفحه در همان فصل ذکر میشود؛ به عنوان مثال شماره صفحه مطلبی که در فصل 2 صفحه 6 میآید، به صورت 2-6 بیان میشود.
نکته 2: جهت راهنمایی و سرعتعمل خوانندگان عزیز، عنوان اختصاری مباحث و راهنمای آنها مشخص بوده و فقط عنوان اختصاری مراجع در زیر کلیه صفحات این بخش آمده است.
نکته3 : احتمالاً چاپ سیزدهم مبحث دوم این ویرایش دارای تغییراتی است، ولی بقیه چاپ ها )دوازدهم، چهاردهم و…(تغییری گزارش نشده.
نکته 4: در ارتباط با مبحث سیزدهم صفحات در بعضی از چاپ ها متفاوت است. حتما با تعدادی از واژه های جزوه کلید واژه کنترل شود.
نکته 5 : در مبحث سوم فصل 3-2 اصلاحیه دارد که واژه های مربوط به اصلاحیه این فصل با مخفف “اص3” در کلید واژه آورده شده است.
نکته 6 : در ارتباط با قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان اصلاحیه های انتهای کتاب و اصلاحیه سایت(تصویب نامه شماره 160277/ت52660 ه مورخ 5/12/94 هیات وزیران در مورد اصلاح موادی از آئیننامه اجرایی قانون و نظامنامه رفتار حرفه ای اخلاقی در مهندسی ساختمان ( آزمون در کتاب اعمال شود. واژه های مربوط به اصلاحیه سایت با مخفف ” اق” در کلید واژه آورده شده است. اگر در پاسخ به سوال آزمون واژه مشترکی بین اصلاحیه سایت و متن آیین نامه بود هردو بررسی شود.
نکته 7: واژه های دستورالعمل نحوه رسیدگی به تخلفات انتظامی )حرفه ای( پیمانکاران با مخفف “انتظامی” در کلید واژه آورده شده است.
نکته 8 : واژه های نظام نامه رفتار حرفه ای اخلاقی در مهندسان با مخفف “اخلاق” در کلید واژه آورده شده است.
عنوان اختصاری و تفصیلی مباحث مقررات ملی و سایر مراجع مورد استفاده در جداول واژگان
ارائه چند مثال جهت راهنمایی و نحوه انتخاب واژه کلیدی در سؤال و یا گزینهها
مثال 1- تدوین مقررات ملی ساختمان به منظور تأمین اطمینان کدام یک از اهداف زیر میباشد؟ (سوال 3 – سال 80 – دوره اول)
الف) ایمنی، بهداشت، ارتقاء دانش فنی، آسایش و صرفه اقتصادی
ب) ایمنی، بهداشت، بهرهدهی مناسب، آسایش و صرفه اقتصادی
ج) ایمنی، توسعه، بهرهدهی مناسب، آسایش و صرفه اقتصادی
د) ایمنی، بهداشت، بهرهدهی مناسب، آسایش و توسعه
در سوال فوق کلمه کلیدی «اهداف» وجود دارد. طبق کلید واژگان، کلمه اهداف و خطمشی در کتاب قانون را پیدا کرده (قانون نظام مهندسی / صفحه 13 / جزئیات ماده 2) و از روی آن گزینه موردنظر را انتخاب مینماییم.
واژه |
مبحث/مرجع |
صفحه |
جزئیات |
اهداف و خط مشی در کتاب قانون |
قانون |
13 |
ماده 2 |