
مقدمه :
در ساختمانهایی که تعداد زیادی گیرنده تلویزیونی وجود دارد (مانند هتلها و برجهای مسکونی) در صورتی که بخواهیم برای هر گیرنده یک آنتن مجزا نصب نماییم مشکلاتی مانند موارد ذکر شده در زیر بروز خواهد کرد، در نتیجه نیاز به یک آنتن مرکزی است:
• محدودیت فضایی پشت بام برای نصب تعداد زیادی آنتن
• اثر انعکاسی و القایی آنتنها بر یکدیگر
• هزینه بالای نصب آنتن برای تک تک گیرندهها و سیم کشی آنتن تا گیرنده
• از بین رفتن زیبایی ظاهر ساختمان و به وجود آمدن جنگلی از آنتنها
• حجم بالای سیم کشی آنتنها تا گیرنده نیز مشکلاتی به وجود خواهد آورد
باتوجه به موارد ذکر شده راه کار پیشنهادی این است که از یک آنتن مرکزی برای تمام گیرندهها استفاده گردد و چون سیگنال دریافت شده توسط این آنتن برای تمام گیرندهها کافی نخواهد بود لذا از تجهیزاتی برای افزایش مقدار سیگنال و توزیع آن بین گیرندهها استفاده میکنیم. عملی کردن این راه کار با استفاده از تجهیزات سیستمهای آنتن مرکزی (NJASTER ANTENNA TV) (MATV) انجام میپذیرد.
از این سیستمها به عنوان ( COMMUNITY ANTENNA TV) (CATV ) نیز نامبرده میشود. یک سیستم MATV مجموعهای از تجهیزات اولیه سیگنال تلویزیونی و تجهیزات پردازش و تقویت سیگنال و توزیع آن از طریق کابلهای کواکسیال بین گیرندههای تلویزیونی است و هدف از برقراری آن محیا کردن سطح سیگنال مناسب را برای هر گیرنده جهت دریافت تصویری با کیفیت قابل قبول میباشد. تجهیزات سیستم MATV به دو دسته تقسیم می گردد:
۱- تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال ( HEADEND equipment ) :
این تجهیزات شامل آنتن و تقویت کنند. فیلترها ، مبدلهای فرکانسی ، تله موجها و مچینگها میباشد که برای پردازش سیگنال تلویزیونی و رساندن آن به اندازه و کیفیت مطلوب برای گیرندهها به کار میروند .
۲- تجهیزات توزیع سیگنال ( DISTRIBUTION equipment ) :
شامل قطعاتی چون تقسیم کنندههای انشعابی یا تقسیم انتهایی ( SPLITTER ) و تقسیم کننده عبوری یا میانی ( TAP OFF ) و مقاومتهای انتهایی ( TERMINATOR ) و غیره برای تحویل سیگنال به گیرندهها و جدا سازی ( ISOLOTION ) هر گیرنده از سیستم میباشد .
اکنون به شرح تجهیزات مورد استفاده در سیستمهای MATV میپردازیم .
تجهیزات ابتدایی تهیه سیگنال (HEADEND EQUIPMENT)
آنتن (ANTENNA) :
این وسیله دارای شاخههایی از جنس آلومینیوم و به صورت لولههای توخالی میباشد که در اندازههای مختلف ( بسته به فرکانس مورد دریافت ) روی یک محور مرکزی و به صورت عمود بر آن چیده شدهاند و امواج تلویزیونی موجود در فضا سیگنالی در آن القا میکند و این سیگنال توسط کابل به گیرنده منتقل میگردد . طبق تجربه برای دریافت تصویر با کیفیت مطلوب، آنتن باید حداقل سطح سیگنال . ۱۰۰۰ میکرو ولت را محیا کند .
آنتنها به دو صورت پهن باند ( BROAD BAND ) برای دریافت چندین کانال توسط یک آنتن و یا به صورت تک کانال برای دریافت یک کانال (معمولا آنتن یاگی) وجود دارند . هنگام انتخاب آنتن باید تعداد کانالهای مورد دریافت جهت فرستندههای تلویزیونی و نوع سیگنال مورد دریافت وسطح سیگنال قابل دریافت را در نظر داشت. آنتنهای مخصوص دریافت سیگنالهای UHF معمولا دارای شاخههای بلندتری نسبت به آنتنهای VHF میباشند .یک نوع از آنتنها نیز ترکیبی میباشند یعنی دارای دو قسمت دریافت UHF وVHF میباشند.
بالن (BALUN):
آنتنها معمولا امپدانس ۳۰۰ اهم دارند در درحالی که تجهیزات MATV دارای امپدانس ۷۵ اهم میباشند لذا برای انتقال سیگنال با مقدار حداکثر باید از وسیلهای که بالن نامیده میشود استفاده گردد تا امپدانس ۳۰۰ اهم آنتن با امپدانس ۷۵ اهم سایر تجهیزات منطبق گردد . بالن را در نزدیکترین فاصله نسبت به ترمینال آنتن وصل میکنند.
مشاهده فیلم آموزشی طراحی، اجرا و نظارت بر سیستمهای آنتن مرکزی

کتاب اصول مهندسی مایکروویو و آنتن
فروشنده : آزمون تاپ
کتاب آنتن های هوشمند
فروشنده : آزمون تاپ
کتاب افست آنتن ها / کرواس/ویرایش سوم/ Antennas
فروشنده : آزمون تاپ
کتاب آنتن های سیمی ساده و متداول برای رادیوآماتورها
