درباره نظام مهندسی چه می دانیم؟

آنچه باید در باره آزمون نظام مهندسی بدانید

اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی از نظام مهندسی ساختمان

در هرکشوری، مهندسان برای شروع به کار نیاز به گواهی نامه ای به غیر از مدرک تحصیلی خود دارند که در اکثر کشورها این گواهی نامه ها پس از گذراندن آزمونهای خاصی به مهندسان اعطا می شود که در ایران پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی ساختمان پروانه اشتغال به کار مهندسان اعطا خواهد شد. وظیفه برگزاری این آزمون ها بر عهده سازمانی به نام سازمان نظام مهندسی می باشد.

در ایران مهندسان برای شروع به کار باید پروانه اشتغال به کار خود را از نظام مهندسی اخذ نمایند. نظام مهندسی برای صدور پروانه اشتغال به کار پایه سوم هر ساله آزمون های هماهنگ و سراسری برگزار می کند.

معرفی سازمان نظام مهندسی ساختمان:

این سازمان، سازمانی غیر دولتی است که برای نظام‌مند تر کردن بخش های مهندسی کارهای ساخت و ساز در سال ۱۳۷۴ به طور رسمی شروع به کار کرد. این سازمان شامل هفت رشته مهندسی عمران، مهندسی معماری، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات برقی، شهرسازی، نقشه برداری و ترافیک می باشد.

انواع پایه و پروانه های اشتغال به کار مهندسی نظام مهندسی ساختمان:

پروانه های اشتغال به کار مهندسی نظام مهندسی ساختمان به چهار دسته “پایه ۳” و “پایه ۲“ و “پایه ۱” و “ارشد” تقسیم می شود. پایه های پروانه اشتغال از پایه ۳ شروع شده و پس از گذشت حداقل ۴ سال پس از اخذ پروانه پایه ۳ قابل تبدیل به پایه ۲ خواهد بود. مدت انتظار برای تبدیل پایه ۲ به پایه ۱ نیز حداقل ۵ سال می باشد. پس از گذشت حداقل ۶ سال پس از اخذ پروانه پایه ۱ نیز می توان پروانه اشتغال به کار مهندسی را از پایه ۱ به پایه ارشد ارتقا داد.

برای اخذ پروانه اشتغال به کار در پایه ۳، امتحان به صورت سراسری و تستی می باشد اما برای ارتقای پایه ها باید پس از گذشت زمان انتظار مربوط به پایه مورد نظر، در دوره هایی که در طول سال و در دانشگاه ها و مکان های آموزشی مختلف برگزار می شود و از طریق نظام مهندسی اعلام می شود شرکت کرده و در آزمون های محلی برگزار شده در آنها قبول شده و از این طریق به ارتقا پایه مورد نظر رسید.

آزمون‌های نظام مهندسی ساختمان:

رشته‌های مهندسی معماری و عمران، خود به سه بخش نظارت، محاسبات و اجرا و در رشته های مکانیک و برق به طراحی، نظارت و اجرا تقسیم می شوند. در حال حاضر برای اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی در هر رشته ای نیاز به قبولی در امتحان مربوطه خواهد بود. امتحانات نظام مهندسی در تمامی رشته ها به صورت کتاب باز بوده و استفاده از ماشین حساب در آنها آزاد است ولی امکان استفاده از کامپیوتر و موبایل در آن ها مجاز نخواهد بود. این امتحانات به طور معمول دو بار در سال در فصول بهار و پاییز و در دو روز پیاپی برگزار می گردد. رشته طراحی در رشته معماری به صوت تشریحی و باقی آزمون ها به صورت تستی برگزار می شود. این تفکیک در مورد رشته

الزامات  شرکت در آزمون های نظام مهندسی:

جهت شرکت در آزمون‌های نظام مهندسی نیاز به حداقل هایی در مدارک و سابقه کار داوطلب است که در بخش های زیر به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.

مدرک تحصیلی:

مدارک ارائه شده به سازمان نظام مهندسی باید حتماً مورد تائید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و نباید مدرک معادل باشد. مدرک لیسانس داوطلب باید با رشته های امتحانی منطبق باشد و رشته های غیر مرتبط به اخذ پروانه اشتغال منتج نخواهد شد.

کلیات و نکاتی پیرامون آزمون نظام مهندسی

سابقه کار (سنوات گذشته از اخذ مدرک تحصیلی داوطلب):

طبق قوانین نظام مهندسی ساختمان بسته به مدرک تحصیلی داوطلب، نیاز به سابقه کار (گذشت چند سال از اخذ مدرک تحصیلی) می باشد. این سنوات از تاریخ اخذ مدرک تا تاریخ ثبت نام در آزمون های نظام مهندسی ساختمان می باشد. این سنوات برای مدرک لیسانس ۳ سال و برای مدرک کارشناسی ارشد ۲ سال و برای مدرک دکتری ۱ سال می باشد. برای مدارک فنی نیز از ۵ تا ۶ سال بسته به قوانین نظام مهندسی ساختمان، متغیر می باشد.

مراجع و منابع آزمون نظام مهندسی ساختمان:

مراجع و منابع آزمون نظام مهندسی بر اساس رشته و بخش مورد امتحان هر داوطلب متفاوت است اما اکثر منابع اصلی از بین کتاب های چاپ شده توسط مقررات ملی کشور و یا سازمان برنامه و بودجه و برخی دیگر از منابع معتبر در هر رشته می باشد.

جهت مشاهده منابع روی لینک های زیر کلیک نمایید

مواد آزمون ورود به حرفه‌ مهندسان رشته ترافیک

مواد آزمون ورود به حرفه‌ مهندسان رشته تاسیسات برقی

مواد آزمون ورود به حرفه‌ مهندسان رشته معماری

مواد آزمون ورود به حرفه‌ مهندسان رشته نقشه برداری

مواد آزمون ورود به حرفه‌ مهندسان رشته شهرسازی

مواد آزمون ورود به حرفه‌ مهندسان رشته تاسیسات مکانیکی

مواد آزمون ورود به حرفه‌ مهندسان رشته عمران

نظر دهید

پاسخ دهید

 آزمون تاپ
Logo
مقایسه موارد
  • کل (0)
مقایسه
0

مشاوره رایگان

آزمون کارشناسی رسمی نزدیکه!
برای مشاوره رایگان و عضویت در بزرگترین گروه کارشناسی رسمی فرم زیر را پر کنید.