
شناسنامه فنی و ملکی ساختمان
شناسنامه فنی و ملکی ساختمان سندی است که حاوی اطلاعات فنی و ملکی ساختمان بوده و توسط سازمان استان صادر میگردد و در کلیه نقل و انتقالات ساختمانی همراه با نقشههای چون ساخت، تحویل خریداران میگردد تا از مشخصات ساختمانی که خریداری مینمایند مطلع شوند.
شناسنامه فنی و ملکی ساختمان به لحاظ مشخصات ظاهری دارای ابعاد 16/5 * 22/5 سانتیمتر بوده و برگهای اصلی آن از جنس کاغذ کتان و مجلد به جلد گالینگور طلایی رنگ میباشد، شناسنامه فنی و ملکی ساختمان در کل کشور توسط وزارت مسکن و شهرسازی به صورت همسان تهیه شده و در اختیار سازمانهای استانها قرار میگیرد.
یک نسخه از شناسنامه فنی و ملکی ساختمان نیز به منظور صدور پایانکار ساختمان تحویل مرجع صدور پروانه ساختمان میشود. صدور شناسنامه فنی و ملکی ساختمان مستلزم تهیه و تکمیل دفترچه اطلاعات ساختمان میباشد که مشتمل بر جداول مربوط به روند تهیه طرح و اجرا و نظارت و اطلاعات ساختمان است و نهایتا منجر به صدور شناسنامه فنی و ملکی ساختمان میشود که این دفترچهها به تعداد کافی در اختیار دفاتر مهندسی طراحی و طراحان حقوقی ساختمان قرار داده میشود.
نمونهای از شناسنامه فنی و ملکی ساختمان:
اطلاعات ثبتی و ملکی

مراحل تهیه شناسنامه فنی و ملکی ساختمان
صاحبکار با در دست داشتن درخواست صدور پروانه ساختمان به شهرداری یا سایر مراجع صدور پروانه ساختمان مراجعه نموده و با ارائه مدارک لازم تشکیل پرونده میدهد.
مرجع صدور پروانه ساختمان پس از بررسی مدارک و درخواست صاحبکار نسبت به صدور مجوز تهیه نقشه (دستور نقشه) اقدام مینماید.
صاحبکار با در دست داشتن مجوز تهیه نقشه (دستور نقشه) به یکی از دفاتر مهندسی یا اشخاص حقوقی طراحی ساختمان جهت تهیه طرح موضوع این شیوهنامه مراجعه مینماید.
طراح ساختمان ضمن تهیه نقشه معماری منطبق بر ضوابط شهرسازی و مقررات ملی ساختمان یک نسخه از نقشههای معماری تهیه شده را جهت کنترل ضوابط شهرسازی تحویل مرجع صدور پروانه ساختمان مینماید و شهرداری در صورتی که در نقشههای معماری دارای نقص یا ایراد باشد، موارد را رسما و کتبا به طراح اعلام نموده و آن را برای اصلاح به طراح عودت میدهد.
مرجع صدور پروانه ساختمان در صورت کامل بودن نقشههای معماری، نسبت به صدور صورتحساب عوارض مربوطه اقدام و درخواست تهیه و تکمیل نقشههای اجرایی را مینماید.
طراح ساختمان نقشههای اجرایی معماری، سازهای و تاسیساتی را تهیه کرده و جداول دفترچه اطلاعات ساختمان را تکمیل و تأیید مینماید و یکسری کامل از نقشههای تهیه شده را جهت کنترل مقررات ملی ساختمان به سازمان استان آن ارائه مینماید.
سازمان استان ضمن بازبینی مدارک ارائه شده، نقشههای مربوط را با توجه به مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرسازی، کنترل نموده و در صورت نداشتن ایراد زیربنایی ساختمان یا مجتمع یا مجموعه ساختمان را در بخش مربوط به طراحی ساختمان در دفترچه اطلاعات ساختمان ثبت مینماید.
در صورتیکه نقشههای ارائه شده دارای ایراد باشد، سازمان استان کتبا و رسما به طراح اعلام مینماید و طراح نسبت به اصلاح و ارسال آن به سازمان استان اقدام خواهد نمود و در هر حال مدت بررسی نقشهها و تایید آن توسط سازمان استان نباید از یک ماه تجاوز نماید.
سازمان استان پس از معرفی مجری مورد نظر مالک به سازمان استان، با دریافت یک نسخه از قرارداد مالک و مجری، دفترچه اطلاعات ساختمان تکمیل شده توسط طراح را تحویل مجری نموده و وی را به همراه ناظران حقیقی یا حقوقی ساختمان به مرجع صدور پروانه ساختمان معرفی مینماید، یک نسخه از معرفی نامه ناظران مذکور به مالک و مجری نیز تحویل میگردد در ضمن تعداد و زیربنای کار مورد نظر توسط سازمان استان در دفتر کنترل ظرفیت اشتغال مجریان ثبت میگردد.
شهرداری یا سایر مراجع صدور پروانه ساختمان پس از صدور پروانه ساختمان یک نسخه از آن را به همراه نقشههای مصوب در اختیار مجری و یک نسخه به هریک از مهندسان ناظر قرار میدهد.
مجری مکلف است تصویر پروانه ساختمان و یک نسخه از نقشههای مصوب را به سازمان استان تحویل نماید.
مجری مکلف است اطلاعات عملیات اجرایی را مرحله به مرحله در دفترچه اطلاعات ساختمان وارد نموده و تاییدیههای ناظران را در هر مرحله اخذ نماید. پس از تکمیل و تایید جداول مربوطه در پایان کار دفترچه را به منظور صدور شناسنامه فنی و ملکی ساختمان به سازمان استان تحویل دهد.
سازمان استان براساس اطلاعات و تاییدیههای موجود در دفترچه اطلاعات ساختمان، شناسنامه فنی و ملکی ساختمان را حداکثر ظرف 15 روز صادر نموده و جهت ارائه به مرجع صدور پروانه ساختمان در اختیار مجری قرار میدهد.
مجری مکلف است جهت دریافت گواهی پایانکار، شناسنامه فنی و ملکی ساختمان صادر شده توسط سازمان استان را در اختیار مرجع صدور پروانه ساختمان قرار داده و مراجع مذکور مکلفند گواهی پایانکار را براساس شناسنامه فنی و ملکی ساختمان صادر نمایند.
استنکاف از ثبت اطلاعات ساختمان از جانب طراحان، ناظران و مجریان به عنوان تخلف محسوب و توسط سازمان استان قابل پیگرد میباشد.
در مجموعههایی که با یک پروانه ساختمانی ساخته میشوند پس از صدور شناسنامه فنی و ملکی ساختمان، به ازا هر واحد یک نسخه مصدق شناسنامه فنی و ملکی ساختمان با قید توضیحات لازم بنا بر تقاضای مالکان توسط سازمان استان صادر و در اختیار آنها قرار میگیرد.
صدور المثنی طبق ضوابطی که توسط سازمان تعیین میشود بلامانع است.
هر نهاد یا شخص وارد کننده اطلاعات فقط در قبال اطلاعات خود مسئول میباشد و در برابر صحت و سقم اطلاعات وارد شده توسط نهاد یا شخص دیگر مسئولیتی ندارد.
شناسنامه فنی و ملکی ساختمان شامل سه بخش است:
- بخش اول: اطلاعات ثبتی و ملکی
- بخش دوم: اطلاعات اشخاص مسئول طراحی، نظارت و اجرای ساختمان
- بخش سوم: اطلاعات فنی
