موتور پله ای Step Motor

موتورهای پله ای گونه ای دیگر از موتورهای الکتریکی هستند که اطلاعات دیجیتال را به حرکت مکانیکی تبدیل می کنند. این گونه موتورها قابلیت کنترل مکان با دقت بسیار بالا را دارا هستند که قابل کنترل و برنامه ریزی از طریق رایانه و میکروکنترلرها هستند. در این موتورها با ورود قطاری از پالسهای الکتریکی به ورودی سیستم ، سیستم ( محور رتور) به صورت پله ای ( گام به گام ) به چرخش در می آید و هنگامی که یک خروجی منطقی در خروجی موتور ظاهر می شود ، موتور در موقعیت زاویه ای از پیش تعیین شده ای قرار می گیرد. معمولاً در این موتورها به سنسورهای وضعیت مکان (Position Sensor ) و سیستم های فیدبک جهت هماهنگی حرکت محور و پالسهای فرامین ورودی نیازی نیست.

موتورهای پله ای سه نوع هستند:

1- موتورهای پله ای مغناطیس دائم  ( P.M.S.M )

2- موتورهای پله ای با مقاومت مغناطیسی متغییر (رلوکتانسی) (V.R.S.M )

3- موتورهای پله ای هیبریدی

موتورهای رلوکتانسی خود به دو دسته تقسیم می شوند:

1- موتورهای پله ای یک تکه ( S.V.R.S.M )

2- موتورهای پله ای چند تکه ( M.S.P.M.S.M )

اساس کار این موتورها ، کاهش رلوکتانس و افزایش اندوکتانس است که رلوکتانس آنها قابل تغییر است. هرگاه فازهای استاتوری توسط جریان DC شوند ، شار برآیند در فاصلۀ هوایی تغییر وضعیت می دهد و رتور این شار را به خاطر گشتاور رلوکتانسی تقییب می کند. ( البته حرکت به سمتی است که رلوکتانس سیستم کاهش و اندوکتانس سیستم افزایش یابد.) فرق موتور پله ای یک تکه با موتور پله ای چند تکه این است که در موتور پله ای چند تکه ، موتور دارای چند تکۀ مجزاست که هر تکه دارای استاتور با قطب های مخصوص به خود است. از این موتور پله ای برای گام های کوچک استفاده می کنند.

موتور پله ای مغناطیس دائم استاتورش کاملاً شبیه یک موتور یک تکۀ رلوکتانسی است با این تفاوت که رتور آن از آهن ربای مغناطیس دائم ساخته شده است. تفاوت دیگر این است که در موتورهای رلوکتانسی به منظور چرخش پله ای نیازی به معکوس کردن جریان در سیم پیچی های استاتور نمی باشیم در حالی که در موتورهای پله ای مغناطیس دائم لازم است که جهت جریان را در سیم پیچی های استاتور تغییر دهیم. به این منظور از سیم پیچی های دوگانه ای به نام بیفیلار استفاده می شود که باعث افزایش حجم و وزن این نوع موتورها می شود. به این نوع موتورها ، موتورهای چهار فاز نیز می گویند. ( در حالی که از لحاظ مغناطیسی دو فاز محسوب می شوند.)

نظر دهید

پاسخ دهید

 آزمون تاپ
Logo
مقایسه موارد
  • کل (0)
مقایسه
0

مشاوره رایگان

آزمون کارشناسی رسمی نزدیکه!
برای مشاوره رایگان و عضویت در بزرگترین گروه کارشناسی رسمی فرم زیر را پر کنید.