
سیم کشی برق :
اکثر حریق ناشی از الکتریسیته از مشکلات سیم کشی همچون پریزها و سیم کشی های کهنه و معیوب منتج میشوند. بسیاری از این حریقها بوسیله دو شاخهها و سیمهای رابط و سیمهای متصل به وسایل برقی ایجاد میگردند. در مناطق شهری سیم کشیهای معیوب منجر به 33 درصد از حریق ناشی از الکتریسیته میشوند. استفاده نادرست از سیمهای برق، کشیدن بار بیش از حد از مدارات ، شرایط نگهداری بد و ضعیف از سیمها و عبور دادن سیمهای برق از زیر مواد قابل اشتعالی مانند فرش در نواحی پر رفت و آمد اغلب منجر به حریق ناشی از الکتریسیته میشوند که میتوانستند قابل پیشگیری باشند.
وسایل خانگی :
بسیاری از افراد علائم هشدار دهنده به ظاهر بی خطری همچون گرم شدن بیش از حد، بوی غیر عادی، اتصالی ها و جرقهها را نادیده میگیرند . در صورت وقوع هرکدام از این علائم ، وسیله مورد نظر باید بلافاصله خاموش شده و از جریان برق جدا شود. در این هنگام با تولیدکننده تماس بگیرید تا بدانید چه اقدامی باید صورت پذیرد. با این حال ، اگر وسیله مورد نظر هم خوب کار کند ، ممکن است شما به مشکل سیم کشی برخورد نمایید و در این صورت باید با یک برقکار جهت بررسی سیم کشی خانه تان تماس بگیرید.
- بصورت دوره ای وسایل الکتریکی و سیم کشی خانه خودتان را بررسی کنید.
- تمامی سیمهای کهنه و معیوب و آسیب دیده را تعویض کنید.
- از سیم های رابط به درستی و عاقلانه استفاده کنید.
-
هرگز از سیم های رابط یا پریزها بار بیش از حد نکشید .
مهم ترین پیش هشدار و اقدام احتیاطی، داشتن یک اعلام دودی فعال در خانه و تمرین طرح گریز از خانه با افراد خانواده خودتان می باشد.
فیوزها و قطع کنندههای مدار:
پریزهای برق:
علائم هشدار دهنده:
- ترکیدن و منفجر شدن مداوم فیوزها یا فعال شدن قطع کننده های مدار.
- ایجاد حس خارش یا سوزش در پوست در هنگام لمس نمودن وسیله برقی.
- تغییر رنگ پریزهای موجود بر روی دیوار.
- بوی سوختگی متصاعد شده از وسیله برقی یا سیم کشی.
- نورهای سوسو زننده.
در صورت مردد بودن، با یک برقکار یا اداره برق تماس بگیرید تا اتصالات برقی موجود در خارج از خانه شما را بررسی کند. ایمنی در برابر حریقهای ناشی از برق مساله ای جدی است و اتخاذ اقدامات احتیاطی حائز بیشترین اهمیت می باشد.
از جمله راههای حفاظت در برابر تماس غیر مستقیم، فرش (کفپوش) عایق میباشد، درتماس غیر مستقیم یک شخص بدنه فلزی یک دستگاه را که به طور اتفاقی برق دار شده است، لمس میکند. در این روش با توجه به مقاومت بالای کفپوش و مقاومت پایین بدنه برقدار، جریان از مسیر زمین عبور میکند و خطری متوجه فرد نمیشود.
ب – از جمله راههای حفاظت در برابر تماس مستقیم استفاده از کلید خودکار ایمنی (residual-current circuit breaker- جریان نشتی کمتر از 30 میلی آمپر) میباشد.در تماس مستقیم، شخص به طور مستقیم یک سیم برق و یا قسمت برقدار یک وسیلهی برق را لمس میکند.
طبق استانداردهای تدوین شده، بدن انسان می تواند حداکثر جریان 30 میلی آمپر را در مدت زمان 200 میلی ثانیه تحمل نماید. ساختار کلید محافظ جان (RCD) طوری است که قبل از رسیدن جریان عبوری از بدن به 30 میلی آمپر در زمان کمتر از 200 میلی ثانیه جریان برق را قطع و از خطرات ناشی از برق گرفتگی جلوگیری مینماید؛ لذا با توجه به این نکات و پس از آزمون های مختلف، امروز در کشورهای پیشرفته استفاده از کلید محافظ جان (RCD) و نصب آن درمسیر ورودی برق هر واحد مسکونی، اداری، بیمارستانها، مدارس، کودکستانها، پارکها و… ، به عنوان یک راه حل اصولی و الزامی مطرح می باشد.