معرفی انواع نرم افزارهای معماری

چکیده :

 

معماری یکی از رشته‌های پرطرفدار بین علاقه‌مندان به تحصیل می‌باشد ؛ زیرا رشته معماری تلفیقی است از ابعاد گوناگون همچون هنر، ریاضی، فیزیک، خلاقیت و …به همین خاطر سلیقه‌ی گروه زیادی از افراد را در بر می‌گیرد . امروزه دراین رشته از نرم افزارهای متعددی استفاده می شود که تا حدودی کار مهندسین را آسان تر کرده و راه را برای بیان هرچه دقیق‌تر مطالب ذهن معماران فراهم کرده است.در این مقاله سعی شده که تعدادی از نرم افزارهای معماری بررسی شود تا ضمن آشنایی راه برای انتخاب کسانی که می‌خواهند شروع به یادگیری آن‌ها کنند هموارتر شود .

مقدمه :

 

نرم افزارهای معماری به سه دسته دو بعدی ، سه بعدی و رندرینگ تقسیم می‌شوند که معماران بسته به نیاز خود از آن‌ها استفاده می‌کنند. اکثر نرم افزارها همزمان قابلیت دو بعدی و سه بعدی و رندرینگ را دارند ولی با توجه به کیفیت مورد نیاز و مطلوب هر کدام در یک شاخه مورد استفاده‌ی کاربران قرار می‌گیرند. کار کردن با برخی نرم افزارها آسان‌تر و برخی دیگر دشوارتر می‌باشد . در همه جای دنیا وقتی می‌خواهند در ابتدا کار را ارائه دهند از نرم افزارهایی که سریع تر خروجی می‌دهند و کار با آنها راحت‌تر است استفاده می‌کنند و بعد از نهایی شدن ، با نرم افزارهایی که قدرت و جزئیات بیشتری دارند کار را برای ارائه آماده می‌کنند.

 AutoCAD:

اتوکد یکی از معروف‌ترین نرم افزارهای معماری است که در ابتدا به صورت دو بعدی و در ادامه به صورت سه بعدی وارد بازار شد. این نرم افزار دارای قابلیت‌های بالا به جهت طراحی در رشته‌های معماری ، عمران ، نقشه کشی ، شهرسازی و … است که بیشتر برای تهیه ی پلان‌ها و مقاطع مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نرم افزار قابلیت مدل سازی و سه بعدی سازی را نیز دارد اما بیشتر به عنوان نرم افزار دو بعدی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اتوکد به عنوان مادر نرم افزارهای معماری شناخته شده است . گرچه امروزه نرم افزارهای مختلف و کاربردی زیادی طراحی شده که کارایی و قابلیت‌های زیادی هم دارند ولی تا کنون در بخش دو بعدی هیچ یک جای اتوکد را نگرفته‌اند .

 Autodesk Revit:

امروزه نرم افزار رویت به دلیل قابلیت‌های زیادی که دارد چه در معماری و چه در سایر رشته‌هایی که نیاز به مدل‌سازی و نشان دادن تجهیزات دارند جایگاه وبژه‌ای پیدا کرده است .

رویت نرم افزار مدل‌سازی ساختمان است که برای استفاده مهندسین عمران ، معماری و تاسیسات کاربرد دارد و برای ترسیم جزئیات دو بعدی و سه بعدی استفاده می‌شود. رویت نرم افزاری است که به تنهایی می‌تواند پاسخگوی طراحی و اجرای پروژه‌های دقیق باشد زیزا نرم افزار جامع و کاملی است و کارکردن با آن بسیار  ساده است .

از این نرم افزار می‌توان برای تهیه‌ی نقشه‌های دو بعدی ، سه بعدی ، برش ، نما و رندرینگ داخلی و خارجی استفاده کرد.

 Autodesk 3ds Max:

تری دی اس مکس یک نرم افزار گرافیک سه بعدی حرفه‌ای است که اسم و رسم زیادی دارد . نسبت به رویت کارکردن با آن کمی دشوارتر است اما قابلیت‌های کامل‌تر و پیشرفته‌تری دارد . این نرم افزار علاوه بر معماری در سایر رشته‌هایی که نیازمند کارهای گرافیلی مثل جلوه‌های ویژه‌ی سینمایی و مجسم سازی فیلم‌ها استفاده می‌شود . همچنین برای نصب و استفاده‌ی حرفه‌ای از این نرم افزار نیازمند سیستم‌های تقریبا قدرتمندی است . در این نرم افزار امکان ترسیم دو بعدی پلان وجود ندارد .

 Sketch up

اسکچ آپ از نرم‌افزارهای بسیار ساده ، سریع و کارآمد سه بعدی سازی به خصوص در حوزه معماری می‌باشد. این نرم‌افزار برای مهندسی راه و ساختمان، مهندسی مکانیک، و همچنین طراحی بازی‌های ریانه‌ای کاربرد دارد. شما با استفاده از این نرم افزار به راحتی می‌توانید به مدل‌های خود جزئیات، تکسچر و … با دقت بسیار بالا طراحی ابعاد اضافه نمایید، همچنین مدل ساخته شده خود را در نرم افزار Google Earth  وارد کرده و یا با دیگران به اشتراک بگذارید. البته این نرم افزار نسبت به سایر نرم افزارهای معماری سه بعدی سازی از کیفیت ابتدایی برخوردار است و بیشتر برای مدل سازی‌های سریع و اتود استفاده می‌شود و نه برای ارایه نهایی پروژه .

 Rhinoceros:

به اختصار Rhino نرم افزار مدل‌سازی سه بعدی است که امکان مدل‌سازی‌های پیشرفته و پارامتریک، شبیه‌سازی‌های اقلیمی و مصرف انرژی، گرفتن رندر تک شات و تولید انیمیشن را به کمک پلاگین‌ها دارد. این نرم افزار محیطی دوستانه ولی در عین حال دقیقی دارد و راحت می‌توان با آن ارتباط برقرار کرد . اکثر کسانی که از این نرم افزار استفاده کردند درصد رضایت بالایی داشتند .

Photoshop:

فتوشاپ نیز یک نرم افزار مهم در حوزه‌ی معماری و همچنین بسیاری از رشته‌های دیگر گرافیکی  می‌باشد و برای ایجاد، ترکیب، ویرایش، بازسازی و یا دگرگونی تصاویر به کار می‌رود.  این نرم افزار کاربردهای بسیار زیادی در ارائه پروژه‌ها و زیباسازی آن‌ها دارد .

 Lumion:

Lumion یک موتور رندر با قابلیت ساخت لندسکیپ و تولید رندرهای تک سات و انیمیشن با کیفیت و سرعت بالا می‌باشد . با استفاده از این نرم افزار به راحتی می‌توان فایل‌های ایجاد شده توسط نرم افزارهای طراحی دیگر را ویرایش کرد . رندر گیری در این نرم افزار در زمان بسیار کوتاهی صورت می‌گیرد و در مدت زمان کوتاهی می‌توان یک انیمیشن پیچیده را طراحی کرد . همچنین این نرم افزار دارای کتابخانه ای بسیار غنی از اشیای مورد نیاز برای طراحی و مدل سازی می‌باشد .

V-ray :

یکی از موتورهای رندر قدرتمند و محبوب است که برای نرم افزارهای مختلف ارائه می‌شود. وی ری در صنایع رسانه ای، سرگرمی و طراحی مانند : تولید فیلم،  بازی‌های ویدیویی، طراحی صنعتی ، طراحی محصولات و هچنین در معماری کاربرد دارد.

Corona :

یک موتور رندر و نورپردازی ساده و قدرتمند می‌باشد که سرعت بالاتری دارد و جزعیات را به خوبی نمایش می‌دهد .

Enscape  :

موتور رندر  برای نرم افزار های Revit, SketchUp, Rhinoceros, ArchiCAD استفاده می شود . همچنین در عین سادگی سرعت رندر بالایی داشته و پردازش‌های زیادی را انجام داده و در نهایت خروجی بسیار عالی رو برای شما نمایش می‌دهد.

همچنین این افزونه در کنار خروجی‌های تک فریم، قادر است که انیمیشن، پانوروما و تور مجازی EXE را به راحتی در اختیار کاربر قرار دهد. از دیگر مزیت های این نرم افزار این است که خروجی ای می‌دهد که به راحتی روی تمام پلاگین‌هایی که این موتور رندر روی آن نصب می‌شود قابل نمایش هست و هرکسی بدون هیچ آموزش قبلی‌ای می‌تواند آن را مشاهده کند .

Engine :

موتور رندر بسیار قدرتمند در زمینه تولید واقعیت مجازی می‌باشد .

Climate Studio :

نرم افزار بررسی و شبیه سازی اقلیمی می‌باشد .

Design Builder :

نرم افزار شبیه سازی اقلیمی و مصرف انرژی بنا می‌باشد .

Premier :

نرم افزار تولید و ویرایش ویدیو کلیپ و انیمیشن می‌باشد .

After Effect :

نرم افزار تولید و ویرایش ویدیو کلیپ و انیمیشن می‌باشد .

نتیجه گیری :

در معماری نرم افزارهای مختلف با کاربردهای متفاوتی وجود دارد که با توجه به نیاز و توانایی خود می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. همچنین نظر کارفرما و شرکت مربوطه در انتخاب این نرم افزارها برای استفاده موثر است . پس باید ابتدا قبل از شروع به یادگیری به طور دقیق بررسی کرد که هدف از استفاده‌ی نرم افزار مربوطه چیست و برای چه کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این اقدام می‌توان در وقت و هزینه و انرژی صرفه جویی کرد و اقدامات هدفمندانه تری داشت .

نگارنده : سرکار خانم مهندس مهشید اختری

کارشناسی ارشد معماری و انرژی دانشگاه هنرپارس ، تهران ، ایران

مشاهده منابع دانشگاهی مهندسی معماری

مشاهده مقاله معرفی گرایش های معماری

- 10% نرم افزار Revit Collection 2021  معرفی انواع نرم افزارهای معماری 801 300x300
35,100 تومان

نرم افزار Revit Collection 2021

موجود نیست
فروشنده : آزمون تاپ
به لیست دلخواه اضافه شداز لیست دلخواه حذف شد 1
افزودن برای مقایسه
به لیست دلخواه اضافه شداز لیست دلخواه حذف شد 3
افزودن برای مقایسه
آموزش پیشرفته Revit  معرفی انواع نرم افزارهای معماری 778 300x300
150,000 تومان

آموزش پیشرفته Revit

فروشنده : آزمون تاپ
به لیست دلخواه اضافه شداز لیست دلخواه حذف شد 2
افزودن برای مقایسه
- 20% آموزش لومیون Lumion  معرفی انواع نرم افزارهای معماری 729 300x300
60,000 تومان

آموزش لومیون Lumion

فروشنده : آزمون تاپ
به لیست دلخواه اضافه شداز لیست دلخواه حذف شد 1
افزودن برای مقایسه
نظر دهید

پاسخ دهید

 آزمون تاپ
Logo
مقایسه موارد
  • کل (0)
مقایسه
0

مشاوره رایگان

آزمون کارشناسی رسمی نزدیکه!
برای مشاوره رایگان و عضویت در بزرگترین گروه کارشناسی رسمی فرم زیر را پر کنید.