
آزمون نظام مهندسی
سازمان نظام مهندسی یکی از سازمانهای غیرانتفاعی کشور است که از مهم ترین وظایف آن میتوان نظارت بر طراحی و اجرای اصولی و صحیح ساخت و سازها اشاره کرد. این اصول بر اساس مباحث مقررات ملی ساختمان و قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال 1374 و الحاقیهها و آییننامههای بعدی آن میباشد. از همین رو لازم است تمام مراحل ساخت و ساز توسط کارشناسان هر حوزه مورد تایید قرار گیرد. به همین دلیل این سازمان هر ساله از طریق برگزاری آزمونی موسوم به آزمون نظام مهندسی کارشناسان این حوزه را تایید کرده و برای آنها پروانه اشتغال صادر میکند.
متولی برگزاری آزمون نظام مهندسی، سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور است که این کار را با همکاری دفتر مقررات ملی ساختمان که به عنوان زیر مجموعهای از وزارتخانه راه و شهرسازی میباشد، انجام میدهد. در رابطه با مسئولیت برگزاری این آزمون باید گفت که مانند تمام آزمونهای دیگری که در کشور برگزار میشود، سازمان سنجش این آزمون را برگزار کرده و نتایج از طریق این سازمان اعلام میشود.
نکتهی جالبی که در رابطه با آزمون نظام مهندسی وجود دارد این است که این آزمون به صورت جزوه باز برگزار میشود و داوطلبان میتوانند تمام منابع آزمون را در جلسهی امتحان به همراه خود داشته باشند. این آزمون در تمام رشتهها به جز رشته معماری در صلاحیت طراحی به صورت چهار گزینهای بوده و معمولا هر آزمون دارای 60 سوال چهار گزینهای میباشد. کسب نمره 50 از 100 برای قبولی در این آزمون کافی میباشد.
الیته شایعاتی در خصوص تغییر نحوه پذیرش از شرایط فعلی آزمون نظام مهندسی به روش جدیدی مانند آزمون سراسری یعنی فقط افراد دارای بالاترین نمرات پذیرش خواهند شد. لذا پیشنهاد میشود اگر واجد شرایط آزمون نظام مهندسی هستید سعی کنید هرچه زودتر قبول شوید.

آزمون نظام مهندسی در چه رشته هایی برگزار می شود؟
معمولا یکی از سوالاتی که در رابطه با آزمون نظام مهندسی به جود میآید این است که این آزمون در چه رشتههایی برگزار میشود و چه کسانی میتوانند در این آزمونها شرکت کنند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت: فارغ التحصیلان 7 رشته مهندسی میتوانند در این آزمون شرکت کنند که این رشتههای به قرار زیر میباشد:
1_ رشته مهندسی عمران در شش صلاحیت:
- آزمون عمران اجرا
- آزمون عمران نظارت
- آزمون عمران محاسبات
- آزمون طرح و اجرای گود
- آزمون پی و سازه نگهبان
- آزمون ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی
2_ رشته مهندسی معماری در سه صلاحیت:
- آزمون معماری اجرا
- آزمون معماری نظارت
- آزمون معماری طراحی
3_ رشته مهندسی تاسیسات برقی در سه صلاحیت:
- آزمون تاسیسات برقی طراحی
- آزمون تاسیسات برقی نظارت
- آزمون تاسیسات برقی اجرا
4_ رشته مهندسی تاسیسات مکانیکی در دو صلاحیت:
- آزمون تاسیسات مکانیکی طراحی
- آزمون تاسیسات مکانیکی نظارت
- آزمون تاسیسات مکانیکی اجرا
5_ رشته مهندسی نقشه برداری
6_ رشته مهندسی شهرسازی
7_ رشته مهندسی ترافیک

منابع آزمون نظام مهندسی
یکی از موضوعات مهم برای موفقیت در هر آزمونی شناخت منابع آن آزمون میباشد. از همین رو باید گفت که آزمون نظام مهندسی هم از این موضوع مستثنی نبوده و شناخت منابع آن از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. با توجه به این که این آزمون در رشتهها و صلاحیتهای مختلف برگزار میشود، منابع آن در هر رشته و هر صلاحیت متفاوت میباشد. برای شناخت منابع آزمون در هر رشته و صلاحیت خاص، لازم است به سایت سازمان سنجش مراجعه نمایید. این سایت اطلاعات دقیق در رابطه با منابع را ذکر کرده و معتبرترین راه برای شناخت منابع آزمون نظام مهندسی میباشد. همچنین باید توجه نمود که در هر صلاحیت یک یا چند منبع جزو پر سوالترین منابع هستند. برای مثال در صلاحیتهای نظارت، طراحی و اجرای رشته تاسیسات برقی ساختمان به طور تجربی حدود شصت درصد سوالات هرسال، از مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان استخراج میگردد.
شروع به کار پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی
ممکن است با خواندن مطالب فوق این سوال در ذهن شما به وجود آمده باشد که بعد از قبولی در آزمون نظام مهندسی چه باید کرد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت: در صورتی که عضو نظام مهندسی نباشید لازم است در قدم اول اقدام به عضویت در این سازمان نمایید. پس از صدور کارت عضویت در این سازمان لازم است مدارک مورد نیاز از جمله گواهی قبولی در آزمون، مدارک فارغ التحصیلی، مدارک هویتی و همچنین مدارک مربوط به سابقه کار خود را به سازمان ارسال کنید. پس از بررسی مدارک پروانه اشتغال به کار برای شما صادر شده و میتوانید به عنوان مهندس ناظر در پروژههای ساختمانی مشغول به کار شوید.

زمانبندی برگزاری آزمون نظام مهندسی
آزمون نظام مهندسی برخلاف آزمونهای مهم دیگر که سالی یک بار برگزار می شوند، معمولا دو بار در سال برگزار میشود که یکی در نیم سال اول و دیگری در نیم سال دوم میباشد. البته فاصله زمانی این دو آزمون معمولا ثابت نیست و تشخیص آن بر عهده سازمان نظام مهندسی میباشد. در هر دوره دفترچه آزمون بر روی سایت سازمان سنجش و سایت وزارت راه و شهرسازی ( معاونت مسکن و ساختمان)، دفتر مقررات ملی ساختمان، قرار میگیرد که تمام موارد مربوط به آزمون از جمله نحوه ثبت نام، زمان برگزاری آزمون، منابع و … در آن ذکر شده است.
در صورت داشتن تصمیم جدی برای شرکت در آزمون ورود به حرفه مهندسان و یا آزمون نظام مهندسی، پیشنهاد میشود با مراجعه به بخش سامانه آرمون نظام مهندسی در سایت وزارت راه و شهرسازی ( معاونت مسکن و ساختمان) دفترچههای دورههای قبلی را مطالعه نمایید تا با نکات مهمی مانند رشتهها و مدارک و معدل مورد تایید جهت شرکت در این آزمون آشنا شوید. چون بعضاً مشاهده شده است بعضی از دوستان به علت عدم دقت به قوانین آزمون نظام مهندسی در این آزمون شرکت نموده و حتی بعد از قبولی دچار مشکلاتی همچون عدم صدور پروانه روبهرو شده و عملاً وقت و هزینه خود را از دست داده اند.
چگونه در آزمون نظام مهندسی نمره قبولی را کسب کنیم؟
همان طور که گفته شد آزمون نظام مهندسی به صورت جزوه باز میباشد. اما باید بگوییم جزوه باز بودن این آزمون به معنای سادگی آن نخواهد بود. چرا که معمولا در بین سوالات حدود سی درصد از سوالات آزمون نظام مهندسی، در سطح بسیار دشواری طراحی شدهاند و رسیدن به پاسخ برای هر سوال بسیار وقت گیر میباشد. از همین رو قبولی در این آزمون به یکی از چالشهای بزرگ تبدیل شده است. اما گاهی استفاده از ترفندهای خاص شاید بتواند در قبولی راحتتر تاثیر گذار باشد. برای مثال در ادامه به برخی از این ترفندها اشاره خواهیم کرد:
- آماده سازی منابع: تهیه منابع آزمون نظام مهندسی یکی از مهمترین عوامل در قبولی شما میباشد. بهتر است منابع را به طور دقیق تهیه کرده و همهی آنها را با دقت کامل مطالعه نمایید.
- درک مطالب: بهتر است مطالب موجود در منابع را حفظ نکنید و سعی در درک عمیق آنها داشته باشید. در واقع هدف از برگزاری آزمون نظام مهندسی به طور کلی تشخیص تواناییهای فنی افراد میباشد. از همین رو بهتر است درک بالایی از موضوعات تخصصی رشته خود داشته باشید.
- خلاصه نویسی مطالب مهم: با توجه به این که آزمون به صورت جزوه باز برگزار میشود، بهتر است مطالب مهم و کلیدی را به صورت خلاصه نوشته و همراه خود ببرید. این کار باعث صرفه جویی در زمان شده و میتوانید به سوالات بیشتری پاسخ دهید.
- وسایل مورد نیاز جهت آزمون نظام مهندسی: اصل منابع (به صورت لیبل گذاری شده)، در صورت امکان یک کلیدواژه خوب، حداقل دو یا سه عدد مداد نرم دو سر تراشیده ( جهت ذخیره زمان) ، پاک کن، خودکار، چند برگ کاغذ سفید جهت چک نویس، آب ، خرما و بیسکویت
- اقدامات قبل از آزمون: سعی کنید روز قبل از آزمون به استراحت و تفریح بپردازید و با مطالعه دقیقه نود، به آرامش و خواب شب امتحان لطمه نزنید. محل آزمون را به طور کامل شناسایی نموده و پیشبینی زمان رسیدن به محل آزمون را بکنید. از بردن گوشی خودداری نمایید تا دچار مشکل نشوید. صبحانه سبک و پر انرژی میل بفرمایید. در نهایت توکل به خدا و حضور به موقع در سر جلسه.
- با توجه به اینکه سوالات سخت و آسان نمره یکسانی دارند و حدود 30 درصد از سوالات ساده. چهل درصد متوسط و مابقی سوالات سخت و چالشی میباشد. توصیه اکید میگردد که در ابتدای آزمون یک مرور سریع به سوالات داشته باشید و سوالات ساده و متوسط را مشخص و در همان ابتدا وارد پاسخنامه نمایید. تا نمره این بخش از سوالات را از دست ندهید.
- مدیریت زمان: به هیچ وجه زمان را از دست ندهید. با توجه به این که حداقل نمره قبولی در این آزمون 50 می باشد بهتر است زمان خود را طوری مدیریت کنید تا بتوانید حداقل به 50 درصد سوالات پاسخ دهید. حواستان باشد این آزمون دارای نمره منفی میباشد و به هیچ عنوان گزینه شانسی نزنید.
- تقویت مهارت تست زنی: با توجه به این که آزمون نظام مهندسی به صورت تستی است، تقویت مهارت تست زنی میتواند در قبولی شما بسیار کمک کننده باشد. بهتر است برای یافتن پاسخ در قدم اول پاسخهای غلط را حذف کرده و بین گزینههای باقی مانده تمرکز نمایید. ضمناً حتماً در طول دوران مطالعه کلیه سوالات دورههای گذشته را خوب بخوانید و درک کنید و بارها تکرار کنید تا ملکه ذهنتان شود. البته حتما به سال ویرایش منابع توجه فرمایید چون به دلیل ویرایش منابع آزمون نظام مهندسی، ممکن است یک سوال در سالهای مختلف جواب متفاوتی را داشته باشد.

کتاب تشریح کامل سؤالات طبقه بندیشده آزمونهای نظام مهندسی عمران محاسبات
فروشنده : آزمون تاپ